Fredagsmys:)





I fredags blev det äpplepaj till mellanmålen. Äpplena kom från Familjen Sanell:)

God morgon!







Nybakat



- glutenbröd

Ett stort tack..

... för dom fina äpplena:)









Nu ska vi se vad vi kan göra för spännande av dessa:)

Lite smått & gott

Spanska grillade grönsaker & mini morötter



Gör din egen pastasallad



Mycket att välja på



Fisk, potatis, spenat samt grönsaker



Citron till fisken



Bröd till soppan på gång..



Ett lyckat resultat :)




Hemkunskap Lektion nr. 3

Idag lagade eleverna köttfärspaj & bakade ananaspaj (med glass)

Annicas köttfärspaj

Degen:
50 g margarin
4 dl mjöl
1 1/2 dl mjölk
2 tsk bakpulver

Köttfärssås (vi hade i: lök,vitlök,paprika,krossade tomater, kryddor)

Låt köttfärsen rinna av!

Bre över 1 burk Creme Fraiche Orginal

riven ost på toppen!

200 g ca. 20 min







Ananaspaj

Degen:
150 g margarin
1 dl socker
1 ägg
3 dl mjöl
1 tsk bakpulver

Fyllning:
ca. 425 g krossad ananas
1 ägg
1/2 dl socker
1 burk Creme Fraiche Orginal
1/2 tsk vaniljsocker

250 g ca. 15 min


Hemkunskap lektion nr. 2

Denna gången bakade eleverna Kladdkaka (med blåbär & grädde) och "Gula Faran"

Maries Kladdkaka

100 g margarin
2 1/2 dl socker
2 ägg
1 1/2 dl vetemjöl
3 msk kakao
1 tsk vaniljsocker

175 grader ca. 25 min

pudra över florsocker!



Gula Faran (långpanna)

5 ägg
5 dl socker
5 dl mjöl
5 tsk  bakpulver
2 1/2 dl varmt vatten

175 grader ca. 30 min

När kakan svalnat:

Glasyr:
(Bör också vara sval)

250 g margarin
2 1/2 socker
2 1/2 äggula
5 tsk vaniljsocker

kokas på svag värme









OBS!!!

Skrev lite fel i receptet (trodde att jag kunde det utantill vid det här laget, men icke!) av tekakor som vi bakade på den första hemkunskaps-lektionen..

Man ska även blanda i 2 1/2 dl mjölk tillsammans med mjölet och allt det andra!

/Christina

Överbliven frukt?

Vill ni bli av med frukt från era trädgårdar så tar vi tacksamt emot:)


(Bild tagen från google.se)


hittad bild!

För ett tag sen skrev jag om bilder från prao-tiden som kommit på villovägar men nu har jag hittat dom! Skam den som ger sig!



Och här har vi killarnas egna visnings-tallrikar:




Hemkunskap Lektion nr. 1

Jag kommer att ha lite hemkunskap med åk. 6 i 5 veckor framöver. Eftersom vårt kök inte är ett tillagningskök utan ett mottagningskök , samt att tiden är knapp, kan det inte bli så jätte avancerat men lite ska dom allt få prova på och framförallt ska vi ha det roligt och att eleverna ska få lite omväxling!

I fredags hade jag mina första 5 elever som skötte sig exemplariskt! Dom fick göra:

Pastasallad:

pasta
tomat
gurka
paprika
majs
ärtor
skinka

Tonfisksallad:

ris
tonfisk
tomat
gurka
majs
ärtor
purjolök

Vitlöksdressing:

gräddfil
majonäs
vitlök
salt & svartpeppar

Chilidressing (som fick namnet "Dennis special")

gräddfil
chilisås
tacosås
kryddor

Jätte-goda tekakor gjorda på havregrynsgröt

1 dl havregryn
2 1/2 dl vatten
1 tsk salt

blanda i:

50 g jäst
1/2 dl sirap
50 g margarin
2 1/2 dl mjölk
10-11 dl vetemjöl

jäses 30 min i bunke,30 min på plåt

250 grader, ca. 10 min

SUPER-GODA!! (Och super-lätt!)

Efter varje lektion tar dom med sina skapelser upp till klassrummet så att dom andra också kan å smaka:)


RSS 2.0